Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

Jenže, jak se tak probírám internetovými diskusemi zejména k novinovým článkům, začínám nabývat dojmu, že slovo diskuse má asi zcela jiný význam. Minimum příspěvků je skutečně k tématu. Velká většina je o ničem a spočívá jen ve vulgárním napadání autora článku či ostatních diskutujících. Snad si tak dotyčný léčí svoje Ego. Zamysleme se ale, proč tomu tak je. Příklady táhnou, říká se. A jestliže se podívám na projevy většiny našich politiků, zejména v této předvolební době, silně se těmto pseudodiskusím podobají. Jen slovník je o něco slušnější, ale ne příliš. Vezměme třeba takový stranický mítink. Jak vypadá? V prvé řadě se něco nabídne zadarmo či parlamentní ceny. Tím se zajistí účast alespoň části občanů - konzumentů. Dále se přiveze nebo na místě zakoupí klaka a nějaká ta hvězdička showbyznisu. I přijde "hlahol kotluóv a trúb". Pak nastoupí řečník, který počne napadat všechny ostatní strany a mnohokrát zdůrazní, že jen on a jeho partaj mají na vše lék a absolutní pravdu. Tím cirkus končí. O skutečném programu partaje a jeho vysvětlování ani slovo, natož pak něco o oněch zázračných lécích. Dostavivší se konzumenti vrávoravě odcházejí, klaka ještě párkrát zavřeští. Občané nepatřící k žádné z obou skupin a náhodní kolemjdoucí zhnuseně odcházejí k domovu. Někdy se stane, že se projeví i skupina názorových odpůrců. Pak se dozvíme z partajního prohlášení pro tisk, že se x tisíc lidí (ve skutečnosti asi 300) zúčastnilo vydařeného mítinku, který se pokusila narušit skupina vyslaná a organizovaná ostatními partajemi. Pokud se skupina názorových odpůrců neprojeví, poslední věta předcházejícího souvětí se škrtá! A co zbyde - tu a tam pozvracené náměstí zasviněné hromadami papírových kelímků a tácků, které před mítinkem vypadalo docela dobře.

Nebo televizní diskuse - to by moderátor musel mít klacek a právo ho použít. Stačí jen 2 protagonisté, aby předvedli celou škálu odstrašujících příkladů. Vzájemné skákání si do řeči, osobní napadání, demagogie. A původní téma se zase, přes moderátorovy snahy, jaksi vytrácí.

Tedy už se nedivím, že ty internetové "diskuse" i "diskuse s voliči" vypadají tak, jak vypadají. Jen bych prosil, vymysleme pro ně nový název. Třeba egoprezentace.

Autor: Michal Slavíček | neděle 24.3.2013 9:30 | karma článku: 15,67 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Prokletí zdravotníci, čert je vem!

Nenažranci, kteří nemají nikdy dost. Třicet kaček poplatku v ordinaci, stovku za den ve špitále. A furt je jim to málo. A těch tisíc, co berou. Třicet tisíc, sto tisíc a někteří milióny. Nebylo to už tady? Nějak mi v paměti straší Hrádek (nebo hrád, kde strášá?), jména Jakeš a paní Zagorová, kůl v plotě a tak. Ale možná slyším duchy, nebo mi prostě hrabe.

26.8.2012 v 21:03 | Karma: 18,27 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy