Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má lež krátké nohy?

Já vám nevím. Staré přísloví tak tvrdí, ale mám takové svrbění na hřbetě, že je tentokrát mimo. Asi bych přijal variantu, že lež má krátké nohy akorát u blbce, který si nepamatuje to, co nalhal před pár minutami. A možná ani tady ne.

Samozřejmě je otázkou, co lež je. Je polopravda lží? Je čtvtpravda lží a tak dál až ke kvarkové pravdě a je-li lži.
A vlastně je lež zlo? Kolik už toho bylo napsáno o milosrdné lži, popřípadě o lži tak jaksi intimní, ba „sexuální“? Netvrdil MUDr. Plzák svého času: „Zatloukat, zatloukat, zatloukat!" ?
Neznám člověka, včetně sebe sama, který by tu a tam nezalhal. A troufám si tvrdit, že pokud za lží je dobrý úmysl druhému neublížit, ba pomoci, lež není zavrženíhodná.
Ovšem lež zištná, účelová, ta je zavrženíhodná vždy. Ať jde o kriminálníka, či vrcholového politika.
Jenže tak jako tak, jakmile jednou připustíme „kladnou“ lež, máme tu velký etický problém. Kdo bude rozhodčím v posouzení lži?
Vždyť si všichni tak rádi lžeme do kapes. Co Čech, to muzikant; zlatý český ručičky (fotbal, hokej, sklo, pivo etc.) Ovšem společenský veleprůšvih je, pokud  lžou národu jeho vládnoucí špičky, jeho zastupitelé.

Mnozí si již nepamatují heslo: Komunismus = Sověty plus elektrifikace. Měl náš bratr Sověty i elektrifikaci. Elektrárny postavil. Vodní, tepelné, jaderné. Včetně té Černobylské. I dráty vyrobil. Jen ten komunismus se jaksi nedostavil. Ale celou tu dobu bratr národu lhal o zbylém světě. Ten svůj obehnal vyrobeným drátem, aby jej ochránil. Na jednu prostou otázku ovšem nedokázal dát odpověď: kdože je vlastně za tím drátem?
Plyne a plyne čas, věci se mění. Máme demokratůru a „volný“ trh. Tedy tak je nám to hlásáno. Ve skutečnosti máme Eurokracii a krajně omezený trh. Ať ten pracovní, či ten krámský. Běžte si koupit kvalitní, dobře vyuzenou šunku do jakéhokoliv  krámu jakéhokoliv obchodního řetězce. Ale Čechovi to co je na pultě stačí, hlavně že je toho hodně. Alespoň nám tak lžou obchodníci.
Jistě, žijeme si nad poměry. Auta, počítače, tablety, mobily, Bily i debily, to vše musíme mít v posledním modelu jako Gábina Partyšová kus módního hadru. Krámy plné krámů. Ale takhle to nejde věčně. Jenže když dojde na účtování, začnou lhát další, že to jde. Že ano, páni odborářští bosové?
Kam zmizel selský rozum? Pokud chtěl sedlák něco vypěstovat, musel nejprve pole zušlechtit, poté cosi zasít či zasadit, nejmíň půl roku se o to starat a pak mohl sklízet. Tedy když se urodilo. A když se neurodilo, sušil hubu. Proč si opět nalháváme, že můžeme jen bez rizika a předchozí práce sklízet?  Proč si lžeme, že jsou naše robátka geniální, když kromě vulgarismů nejsou schopna se vyjádřit souvislou větou?  Proč, proč, proč si lžeme, sami lžeme a jsme lži ochotni poslouchat a akceptovat?
Je to sice velice skeptické, ale proč vlastně chodíme k volbám? Když je jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet? Jeden je z mašinfíry najednou milionář, druhej se vytahuje: „Kdo z vás to má?“, ze třetího je zřejmě Kristus a mění nikoliv vodu ve víno, leč víno v oběživo.
Ten čtvrtej přejede bábu, ale stejně je z obliga. Ale všichni čtyři lžou o tom, jak jsou čistí. O dalších, stejně jako J.K.J. o psu, nemluvě.
Něco je shnilého ve státě českém a troufám si tvrdit, že je to absence morálních hodnot, morálních autorit. A, jak by řekla Lucie Bílá, i absence srdíčka. A měla by pravdu. Sice naivně řečenou, ale měla. Odporník by žvanil cosi o mezilidských vztazích.
Pokud by ČT uvedla starý film „Vyšší princip“ s vynikajícím panem Smolíkem v hlavní roli, chlupatější polovina národa by oslzela a bušila se do hrudi: „Takoví jme my, Češi!“ Ta druhá polovina by se do hrudi nebušila proto, protože by to oněch oblin bolelo, ale slzela by o to více. Jen ten princip by se jaksi s vypnutím bedny vytratil.

Co myslíte, nelžu si do kapsy?

 

 

Autor: Michal Slavíček | pondělí 21.5.2012 9:06 | karma článku: 10,90 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy