Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evoluce?

Vlastně to spustil papá Darwin, už je tomu drahně let. Pokud se nemýlím, jeho původní práce vyšla r. 1859, což už je nějaký pátek. Brilantní práce vytříbeného intelektu  perfektního pozorovatele. Ostatně, moderní evoluční biologie na ní spočívá dodnes. Na tom by nebylo nic divného, kdyby….

kdyby najednou jeden jediný druh tuto teorii nepočal likvidovat. Nebo do ní přinesl nový a nečekaný rozměr? Rozhodně tu nechci povídat o primitivismu a specializaci, ekologických nikách a tak. Natož porovnávat různé zobáky pěvců mnoha kontinentů, ostrovů etc. Spíše se zamyslet nad onou druhovou výjimkou. A o který druh že jde? Přece o ten můj, Váš, tetičku i souseda. O humanoida Homo s. sapiens. U toho se to někde nějak zadrhlo. Udělejte si pohodlí, nalijte si něco dobrého k pití a připravte něco malého k zakousnutí. Máte? Tak dobře, teď si se mnu pojďte hrát a vymýšlet. Třeba Vás čeká „Nobelovka“. Tedy za řešení, jak z průšvihu ven.

Je X teorií, kdy a jak a proč z vopice vzniknul člověk. (A docela by mne zajímalo, kdy ta první vopice zjistila, že není vopice, ale člověk. Ale ponechme to stranou.) Většinou se jako první znak inteligence uvažuje používání nástrojů. No jo, jenže to umí spousta druhů. Tak v tom to nebude. A podíl práce? Doprčic, vždyť se říká „maká jako brouk…“ a není to od věci. To jen my biologové, když jsme v úzkých, začneme se ohánět instinkty. Ale dobře, dovolím si nabídnout vlastní polívčičku. Mým názorem je, že jedna jediná vopice zničila svoji vlastní pohodovou existenci svým prvým technologickým vynálezem, kterým bylo rozdělání ohně. Před tím se vopice praly docela přirozeně, tak jako dneska vožralý chlapi v hospodě. Tělo na tělo, můj chrup proti tvému, moje pěst proti soupeřově. Atavismy v nás se ještě občas projeví. Jenže jak člověk zjistil, pozor – tady už člověk, ohněm se dá tiše v noci likvidovat sousední tlupa, která to ještě neumí. Shořely vopice a zůstal člověk. No a tak to šlo furt dál. Ze začátku to bylo pro člověka nahnutý. Doby ledový, šavlozubý tentononc, mamuti a tak. Ale vždy se našla enkláva, kde přežil. A celkem úspěšně množil. Tu enkláva, tam enkláva a když se náhodou protkly, tak si jejich obyvatelé dali po kokose. A ten zbytek se domluvil. A čas utíkal. Tu civilizace, tam civilizace, mazalo se to mezi sebou, radost se podívat. Po třicetileté válce, což je vlastně nedávno, byla Evropa skoro liduprázdná. Jenže pak přišel další průser, stroj, a s ním průmyslová revoluce.

Po koni zůstanou stopy a kobližky, po stroji olejové skvrny a poničená země. Příroda má mnoho autoregulačních mechanismů, bohužel jen pro své organické komponenty. Ergo kladívko nemůže regulovat průmyslovou produkci. Co jí tedy zbývá? Pokud chce autoregulační mechanismy uplatnit, musí je uplatnit vůči druhu, který jí škodí. Proč se tedy tohoto druhu zmocňuje hysterie, pokud se objeví nové baktérie a viry? Upřímně řečeno, musím se zasmát, když čtu, že na neznámou a smrtelnou chorobu zemřelo X lidí. Povětšinou v řádu desítek. A titíž se dokáží likvidovat v milionech. A furt se množit, takže k deficitu nedochází. No není to paradox?

Člověk, to zní hrdě. Nebo tvrdě? Já vám nevím. Vzhledem k tomu, že k tomuto druhu samozřejmě patřím, se snažím zachovat nejen svoji tělesnou integritu, ale samozřejmě i vlastní druh. Ostatně svůj počin jsem si již odbyl reprodukcí prostou. Jen si nejsem jist, zda jsem udělal dobře.

Ale ani autoregulační přírodní mechanismy nespí. A jsou velice rafinované. Homo s. sapiens tak vymýšlí nové a stále ničivější zbraně. Taky vymyslel politiky, tajné služby a jejich poskoky, kteří dokážou svými hrátkami počet jedinců svého druhu redukovat. Jednou méně, podruhé více. A ještě k tomu hrát příjemnou hudbu. Mám takový dojem, že další z autoregulačních procesů je právě ve vývoji. Destabilizace veškerých morálních hodnot. Právo a společenské normy jsou pro slabé, slušnost, ta lidská, přestává existovat. Jenže člověk je tvor společenský, bez společnosti není schopen delší existence. Leč má-li společnost existovat, musí mít mechanismy a vzorce společenského chování. To platí pro všechny živočichy, žijící ve společenství. A člověk je též jenom živočich.
Vlastně se pomalu vracíme zpět k počátku, kdy ta vopice slezla ze stromu a rozhodla se, že už není vopice. Pod heslem: „Urvi co můžeš, po nás potopa!

Hmm, nelíbila se vám tato intelektuální cvičení? Mně taky také ne, ale řekněte mi, kde jsem udělal chybu já, či soudruzi z NDR?

P.S.
A co jako s tou "Nobelovkou"? Přeci najít způsob, jak z člověka udělat zase vopici, aniž by to vzbudilo pozdvižení. A mám takový dojem, že se na tom již pracuje. Alespoň jisté náznaky z našich vládních kruhů o tom svědčí. Takže se nenechte předstihnout!

Autor: Michal Slavíček | čtvrtek 26.7.2012 8:17 | karma článku: 10,58 | přečteno: 793x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy