Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svoboda, děti, móda a co s tím?

Nějak jsem přátelé na rozpacích. Představte si, děti už mám dospělé, nefetují, neopíjejí se a narozdíl od tatíka nehulí jak fabrika, resp. nehulí vůbec. Považte, oni po ukončených studiích dokonce pracují. Zřejmě jsem jako rodič udělal někde chybu. O co všechno jsem je připravil. Teď mám hrůzu z toho, že nebudou In, budou mít špatnej lúk, mizernou imič a všechno mi to jednou vyčtou. Evidentně jsem je připravil o  nesmyslný diktát módy a reklam, diktát slaboduchých televizních seriálů. Zato jsme toho spoustu pročundrovali. Jen tak z radosti, a že aby robátka taky něco viděla. Třeba hrad Šterberg nebo orosenou pavučinu. Obojí je hrozná krása, tak mi to snad z konečného účtu odečtou.

Nevím jak Vy, ale já mám jeden společenský oblek (pořízený před lety tzv. na došití), asi čtvery kalhoty a jedno sáčko bych ve skříni nejspíš také našel. Bot mám o něco víc, od pohorek přes polobotky k sandálům. Pohodlné, neboť nemám rád, když mne bota tlačí. A to mi taky stačí a nepočítám s rozšířením garderoby. Pokud něco odejde, tak se pořídí nový kus či pár, ale nic víc ani míň. Jen tak z krámu šup přes pult, žádnej Armani a jak se vůbec všichni ti divotvůrci jmenujou. Chápu, že jsem křovák, ale kam věci spějí viz článek: Se „šamponem“ kávičku nepiju. Mladí kastují společnost podle oblečení.

Z dob svého dětství se na podobné praktiky nepamatuji. Zato jsme měli spoustu kamarádů ochotných ke každé klukovině, ale všem nám bylo „pumpička“ v čem je kamarád oblečen. Rovněž tak, čím byl jeho tatík. Důležité bylo jenom jedno, aby to byl dobrej kamarád  a jeho oblečení bylo „na ven“ a pokud utrpělo nějakou tu újmu, aby ještě větší újmu neutrpěl po návratu domů onen jedinec s poškozenou částí oděvu. V tom byla svoboda dítěte. Máš splněné povinnosti, máš volno.

Páni rodičové, vychovávající dnes tuto „zlatou mládež“, nevloudila se vám do výchovy někam chybka? A předesílám rovnou, že na argumenty typu: dnes je jiná doba, rodiče nemají na děti čas etc. neslyším. Oni ti naši rodičové okolo nás nijak neskákali, byli zaměstnáni stejně jako ti dnešní, ale necítili potřebu si nás, svoje vlastní děti, kupovat. Klasická otázka zněla: „Máš všechno do školy hotové?“ „Mám“. No tak běž ven, když chceš a do (číslo si vložte sami dle uvažovaného věku robátka) hodin doma. Víte, oni nás měli "jenom" rádi a my bychom je zase nedokázali podvést a zklamat jejich důvěru. Ale rozhodně jsme nebyli Mirkové Dušínové.

Nicméně jsme museli umět slušně pozdravit. A také třeba uvolnit místo k sezení starším. Ač invalidní důchodce, toto ve mně setrvává a přistoupí-li do „socky“ postarší občan(ka), místo uvolním. Hačajícím, přežvykujícím, neslyšícím (kvůli špuntům sluchátek) teenagerům je to evidentně jedno a vůbec jim to není trapné.

Ale pozor, já to nevyčítám jim, ale jejich rodičům. A všem těm psychologickým, sociálním a jiným „výchovným“ poradcům. Ona občas jedna přes prdel a následné kázání dělalo zázraky. Schválně, zkuste si přečíst něco o výchově dle VIP celebrit – my máme volnou výchovu, necháme Kubíka, Kačenku apod. se volně rozvíjet. Rozuměj: necháme je růst jak dříví v lese a pokud je něco špatně, tak je to vinou chůvy, prostředí, systému a já nevím čeho ještě. Dítě se přece musí svobodně rozvíjet. Tak nevím, zřejmě jsem retardovanej. Možná proto, že táta s mámou se mnou chodili neděli co neděli někam (tenkrát se v sobotu půl dne pracovalo). V zimě třeba do muzea a v létě na výlet. A ještě jednu chybu měli, dávali mi knížky ke čtení, čím mne tak zkazili, že čtu dodnes a dokonce jsem tento charakterový kaz přenesl na své potomky. Dnes to mohu říci otevřeně, protože „sociálka“ už na mne nemůže, onu výchovu Komenský-Frištenský jsem též praktikoval. Pokud mne paměť neklame, tak ten Frištenský (rozuměj pravítkem přes sedinku) přišel za ta léta ke slovu třikrát. U dcery i syna. Rovným dílem. Začínám mít ale dojem, že přes tu zadnici by potřebovali ( a nejenom třikrát) v mnoha případech páni rodičové.

Zdá se vám toho o svobodě málo a že nadpis je trik? Nikoliv, všichni se přece můžete svobodně rozhodnout, jak budete vychovávat své děti, kterým směrem otevřete jejich orientaci a obzor. Zda k laciné komerci, či trošku dále, což je ovšem pracnější. A pro přemýšlivější, co vlastně ta svoboda je a není , to je přeci to, co pod tímto pojmem předáte svým dětem. Přeci ta největší svoboda je svobodou morální při formování vlastního dítěte tak, abyste se za pár let nemuseli červenat. Ale o tom je vlastně celé moje předchozí povídání. 

A ta otázka? Tentokrát zcela osobní: Jsem až tak špatný fotr?

 

 

 

Autor: Michal Slavíček | pátek 18.6.2010 9:00 | karma článku: 18,38 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy