Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Gwendolyn :)

28. 4. 2012 8:18
Mluvim cesky a vy?

Nemecky vliv na cestinu je dany geografickou polohou a dejinami, ktere Cechy a Nemce/Rakusany spojuji. Anglicky vliv je umele pridany, s vyjimkou technickych terminu existuji ceska slova, jenze to by nekteri Cesi nezneli jako svetaci a museli by uzivat mozek, aby mohli mluvit cesky. Media tomu nasazuji korunu se spatnou, hovorovou cestinou plnou anglicismu, ktere jsou zbytecne. A co je proboha.." je zcela  mimo, čili auttudejt"? OUT OF DATE? aut of dejt? Out to date neni mozne, je mozne jen up to date, coz je opak.

0 0
možnosti

uumaa

24. 4. 2012 0:57
Spíkujete česky?

Někteří spíkují, jiní šprechtí. ;-)

0 0
možnosti

captain cook

24. 4. 2012 1:39
Re: Spíkujete česky?

Diky historickym vazbam naroda ceskeho bylo docela prirozene, ze se nam do reci dostaly nemecke vyrazy a zdomacnely tam. Ve skole se ale kladl silny duraz na spisovnou cestinu a to nas naucilo rozlisovat situace vyzadujici spisovnou cestinu bez germanismu a naopak hovorove prilezitosti, kdy nas ve vyberu slov nic nevazalo.

 Potiz je v tom, ze dneska jsou anglicismy tak rozsirene, ze je lide bezne pouzivaji i v situacich, kde by meli mluvit spisovnou cestinou. Existuji situace, zvlast u nekterych novych technologii, ze cestina nema vlastni vyraz, ale tech zas tolik neni.

Jak to vidim, anglicismy tahaji do reci 3 kategorie Cechu: 1)ti kteri chteji vypadat cool (aniz by si uvedomili, ze tim spis vypadaji jako wool;-)), 2)vypadat zcestovale, svetacky  3) lemry line, pro nez je prilis velke mozkove zatizeni najit prislusny cesky vyraz.

0 0
možnosti

captain cook

24. 4. 2012 0:41
pokud to menedžr vysvětlí jako auttudejt.....

"menedžr vám ovšem vysvětlí, že tato úvaha je zcela  mimo, čili auttudejt,"

 V tom pripade to bude pan menedžr, kdo se v tech anglicismech zamotal a je zcela mimo ;-D

Mel by si rozmyslet zda je uvaha ci informace zastarala = out OF date ="autofdejt"

nebo naopak aktualni = up TO date = "aptudejt";-)

0 0
možnosti

majklblog@volny.cz

27. 4. 2012 22:50
Re: pokud to menedžr vysvětlí jako auttudejt.....

Já jen, že článek je o něčem jiném. Nikoliv o jazyce anglickém, leč českém. Překlep se stane každému, stejně jako postihl mne. Prostě místo auTTudejt mělé být ono "správné" autofdejt.

Mea culpa.:-)

0 0
možnosti

Sípomat

23. 4. 2012 20:44
Pointa?

0 0
možnosti

twigy

23. 4. 2012 20:50
Re: Pointa?

Pointa na tn.cz,... to přece ví každej :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy