Papu pro důchodce, aneb dnes vaří penzista.
Jenže domácnost důchodce není vybavena kuchyní na úrovni čtyřhvězdičkové restaurace.
Má tak nějaký sporák, troubu, možná mixer a dnes snad i mikrovlnku. Pár kastrolů a hrnců a něco toho železa, co ke kuchyni patří. Třeba cedník. A teď má chuť uvařit si něco dobrého. Řekněme jehněčí kotlety na rozmarýnu, flambované Armagnacem. S artyčoky, chřestem a kopečkem kaviárového dipu. I vezme důchod, nákupní tašku a dobelhá se do místního superhyperultramarketu. Teda normálně by zašel nejprve k řezníkovi, ale pokud má stejnou smůlu jako já, že se na desetitisícovém sídlišti, v celé městské čtvrti, nevyskytuje ani jeden, podrandí tam, kam už jsem napsal. Při prvém pohledu do pultu s masem zjistí, že je tam jehněčích kotlet jako uranu v pískovci. No dobře, brblá, změníme jídelníček. Takový řízek, dozlatova osmažený, též není k zahození. No jo, jenže v balení je jich tři a více. Očičkama šmejdí, už by se smířil i s mletou na karbanátky, jenže co proboha bude dělat s minimálně půl kilem? No nic, budu žít zdravě a stravovat se racionálně, zvedá si v myšlenkách sebevědomí. I zamíří k pultu s mraženými surovinami. Dám si rybu. A sakra, nedám, přece ji nebudu žrát třikrát za sebou. Smuten děda zamíří k pultu s konzervami, koupí „Vepřové ve vlastní šťávě“ a vedle přibere šišku knedlíku, o kterém předem ví, že ho víc než dvě třetiny vyhodí. I když ho dá do ledničky, pozítří bude plesnivej. Dojda domů, jme se kuchtit. Otevře konzervu a zjistí, že místo proklamované vepřové obsahuje cosi mezi paštikou a lančmítem. Kolem je rosol, představující šťávu. Ale ten nevábný rosol je vlastně to nejlepší. Když se celá ta věc ohřeje, změní se v celkem poživatelnou kapalinu, kterou se dají omastit ta tři kolečka knedlíku, která mu k zasycení stačí. Zbytek dostane jeho parťák pes a jsou po obědě. Pes si pochutnal. Snad.
Možná jsem trochu nadsadil, ale opravdu jen trochu. Vařit umím a myslím, že dobře. Jen je najednou problém uvařit pro jednoho. Stejný problém je nakoupit. Vezměte tak jednoduché jídlo, jako je rajská omáčka s vařeným hovězím a rýží. Potřebujeme pěkný kousek žebra na vývar, tak tři hodiny táhnout, k vlastnímu jídlu pak třeba květovou špičku. No, šlo by i hrudí. Samozřejmě byste to vařili spolu, ale maso k jídlu vyjmuli, jakmile by bylo měkké. Srandičky, že jó? Nakonec máte dva kousky žebra, které uvaříte do měkka. Vývar nic moc, tak šup tam kostku masoxu. Jen s omáčkou se můžete polaskat. Drobně nasekat cibulku, osmahnout na másle do pískové barvy, přidat mouku a vymíchat zlatavou jíšku. A teď honem na to protlak, pohonit na dně hrnce, nesmíte to připálit a šup, zalít STUDENÝM vývarem. Jinak tam budete mít žmolky. Teď přidejte koření dle své chuti, ale skořice a hřebíček jsou složky povinné. Někdo přidá ocet, jiný cukr, jak komu libo. No a celou tu věc teď musíte nechat alespoň dvacet minut bublat a míchat a míchat. Pokud majdu připálíte, vylijte ji do h.., však víte kam a dejte si zbylé hovězí se strouhaným křenem. Recept na nelepivou a chutnou rejži třeba zase příště.
Tak, to by bylo. Jen mi nejde na rozum, proč se v prodejnách potravin prodávající věci zcela nepoživatelné. Kaučukové rohlíky a housky, knedlíky houskové z vaty a knedlíky bramborové ze zcela záhadné poloplastické hmoty. Proč je v konzervě, deklarované jako vepřové maso ve vlastní šťávě podivná, paštice podobná věc? A hotová chlazená jídla? Na obalu stojí „Hovězí guláš s houskovým knedlíkem“ a ve vaničkách je místo guláše cosi na způsob leča prohnaného mixérem a ve vaničce s houskovým knedlíkem je knedlík. Ten vatový. Proč se u nás stále tak neskutečně na žrádle (ale i jinde) krade a šidí? Hergot sakra, tak ať si výrobce přisadí u rohlíku kačku, u chlazeného jídla třeba i tu pětku, ať nežeru. Ale ať je to k žrádlu, vlastně k pochutnání. Vždyť to není žádná láce. Chlazené jídlo stoji začasté přes padesát kaček a za šedesát máte běžně v lidové restauraci polední menu. A kdyby mi pingl přinesl něco takového, měl by to nejspíš na hlavě. Ale dost, už jsem se rozvášnil až běda, ještě bych mohl začít nadávat třeba na politiku. Už brzdím a končím. Moje závěrečná otázka je tentokrát směřována jen na pamětníky, zato bude dvojná.
Pamatujete na chuť křupavoučkých housek a rohlíků, sypaných hrubou solí, mákem a kmínem? Co jeden cestou domů minimálně dvě sežral?
Michal Slavíček
Umíme ještě diskutovat?
Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!
Michal Slavíček
Chcete se spláchnout do WC ?
Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.
Michal Slavíček
Objev století
Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.
Michal Slavíček
Povolební spleen a chandra?
Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.
Michal Slavíček
PUSY držet!
A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou
Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...
Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média
Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...
Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec
V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...
Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká
Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 132
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 962x